Privatni apartmani Cavtat

Apartmani Cavtat  i njegovo sedište opštine Konavli, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Cavtat je smešten na krajnjem jugu Hrvatske na obali Jadranskog mora 19 kilometara jugoistočno od Dubrovnika. Nedaleko od ovog grada prolazi Jadranska magistrala.

Pronađeno apartmana za Cavtat: 1

Apartmani Mila

Pavlovićeva 8 Cavtat Hrvatska, More, Cavtat

95 €

CAVTAT

Dinarske planine razdvaja Jadransko i Hrvatsko primorje od Apeninskih planina. Isto tako razdvaja i Balkansko od Apeninskog poluostrva. Jadransko more je najsvjereniji krak Sredozemnog mora. Zemlje čije obale zapljuskuje Jadransko more su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Italija, Slovenija i Albanija. Na hrvatskoj obali, 19 kilometara od Dubrovnika smešten je grad Cavtat.

Jadransko more mnogima je omiljeni izbor za letovanje, a spada u topla i plava sredozemna mora. Tokom leta njegova temperatura iznosi od 23 do 27 stepeni pa i više. Voda Jadranskom mora je najtoplija u avgustu. Providnost je najveća iznad najdubljih delova koji iznose i do 56 metara.

Jezgro Cavtata je na malom poluostrvu. Luka je dobro zaštićena poluostrvom Sustjepanom, kao i spoljnim ostrvima Mrkanom i Bobarom. Na suprotnoj, severoistočnoj strani Uvala Tiha služi kao dobro sidrište.

Cavtat grad sa istorijom

Šetnja kroz Cavtat je i šetnja kroz prošlost. Danas su još vidljivi ostaci starih ulica, prolaza, ostaci starog amfiteatra nedaleko od franjevačkog samostana. Zidine i stepenice nekada su vodile na vrh Rata, gde su prema legendi i istorijskim dokazima bili hramovi i nekadašnja grčka akropola s Asklepijevim hramom, a potom u rimsko doba Forum Augustum. Danas na toj istoj uzvišici dominira remek-delo velikog hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, kapela svetog Roka, mauzolej porodice Račić.

Cavtat je poznat po palatama. Najpoznatija je sigurno Knežev dvor. Ovo je renesansna palata iz 16. veka. Veliki broj umetničkih dela danas se nalazi u palati a nekada je bila namenjena dubrovačkom knezu.

Ovo letovalište se nalazi na najjužnijoj tački dubrovačke rivijere. Ovaj mali gradić, nekada je nazivan Epidauros. O istoriji Cavtata svedoče ostaci rimskih zidova,  arheološki lokaliteti, barokne crkve i manastiri. Na dugačkoj rivijeri nalaze se brojni kafići. Cavtat odlikuju ukusna mediteranska kuhinja i prelepe plaže. Oni zaštitni su znak ovog hrvatskog turističkog bisera.

U Cavtatu će vam mediteranska vegetacija sa sve zajedno 7 kilometara dugom pešačkom stazom koja prati rivu oduzeti dah. Borovi i palme lozove terase, visterija, i kamelije dodatno boje duboko plavi zaliv. Ovaj prizor nudi sliku kao pejzaž svakom posetiocu koji želi da otkrije njegove obale.

Pored prelepih plaža zaštitni znak Cavtata je i gorepomenuta ulica za koju se kaže da je jedna od najdužih korzoa na primorju Hrvatske. Duga je 7 kilometara, a posebno je lepa u ranim večernjim satima kada je i ima najviše turista. Ovde je smešten spomenik naučniku Baltazaru Bogišiću.

U starom gradu nalazi se i crkva Svetog Nikole koju je poznata i pod nazivom franjevački manastir.

Šta se još može obići u Cavtatu?

Tvrđava Sokol ili Soko Grad, najveće je i po položaju u brdskom prevoju prema Bosanskom zaleđu izuzetno važno utvrđenje iz vremena Dubrovačke Republike. Svojim oblikom je prilagođena steni na kojoj je izgrađena, a boja kamena stopila se sa okolinom. Sa Soko Grada ispod kojeg se nalazi i crkva Gospe od Sokola, pruža se jedinstven pogled.

 

Rodna kuća Vlaha Bukovca, koji spada u najpoznatije hrvatske slikare i začetnike hrvatskog modernog slikarstva, otvorena je za javnost nakon detaljne obnove. Značaj Kuće Bukovac ne ogleda se samo u njenoj arhitekturi, vrtu i lokaciji u starom cavtatskom gradskom jezgru, već pre svega u nasleđu imena velikog hrvastkog slikara.

Po svojoj organizaciji prostora Kuća Bukovac je tipična gradska kuća 19. veka, kamena dvospratnica sa ulaznim dvorištem i prostranim vrtom pozadi. Posebna zanimljivost ove kuće su novootkriveni i po prvi put u celosti predstavljenii oslikani zidovi koji prekrivaju zidove starog, istočnog dela kuće. Njih je radio mladi Bukovac pre svog odlaska na školovanje u Pariz.

U nekadašnjem dnevnom boravku i slikarevom ateljeu izloženo je oko trideset najreprezentativnijih dela iz Bukovčeve ostavštine. Izložen je i deo zbirke nameštaja, predmeta koje je koristio i ličnih stvari iz Bukovčevog vremena.

Mauzolej poznate cavtatske brodovlasničke porodice sagrađen je 1921. godine na mestu kapelice Sv. Roka iz 15. veka, po želji Marije Račić. Čitav mauzolej predstavlja tri osnovne etape ljudske sudbine: rađanja, života i smrti. Na ulazu se nalaze dve karijatide, svod je prekriven glavama anđela, na podu se nalazi biblijska istorija koju simbolizuju četiri evanđelista, glavni oltar i pobočne lađe, sve ovo simbolizuje ljudski život. Na zvonu je upisana Meštrovićeva misao: Rešićeš tajnu smrti kada saznaš tajnu ljubavi, tada ćeš verovati da je život večan.

Gastronomija je važan segment svakog putovanja i upotpunjuje doživljaje koje nosimo sa sobom

Gastronomska ponuda cavtatskih restorana i konoba bazira se na na dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji. Ona uključuje ribu, povrće i maslinovo ulje. Takođe prate i moderne gatronomske trendove, te ovdemožete probati i razne svetske specijalitete.

Ovde možete probati i zdravu hranu pripremljenu na tradicionalan način. To su različita mesna, pa čak i riblja jela pripremljena ispod sača. Neizostavna domaća pršuta i sir iz ulja, zelena menestra i druga domaća jela samo su izvrsna dopuna ribljoj kuhinji.

Zelena menestra je tradicionalno jelo dubrovačkog kraja. U istorijskim spisima se spominje još od davne 1480. godine. Zato bi trebalo obavezno da je probate kada ste u Cavtatu.

Sprema se od najfinijeg suvog dimljenog svinjskog mesa, pančete, svinjske glave, pršute, domaće sušene kobasice, raštana, kupusa, kelja, krompira. Onaj ko voli kaštradinu (sušenu ovčetinu) doda i tu vrstu mesa. Priprema se razlikuje od sela do sela i od kuće do kuće.

Ukusna hrana traži i dobro vino. Ovaj kraj među svojim obeležjima nosi i obeležje vinorodnog kraja.  Razvijena je i proizvodnja kvalitetnih i autohtonih vina. Pored svetski poznatih vrsta poput merlota i cabernet sauvignona, uzgajaju se i brojne lokalne i vrste. To su plavac mali, kadarun, dalmatinka i druge. Među svima njima posebno mesto pripada autohtonoj domaćoj sorti malvasija dubrovačka bijela. Ova sorta je gotovo bila uništena pa se njenom očuvanju i obnovi pridaje posebna važnost. Brojni vinari ovog kraja, prateći svetske trendove, proizvode autentična vina koja se izvrsno idu uz domaće gastronomske specijalitete.

Preko dubrovačkog aerodroma Cavtat ima i odlične veze sa celim svetom. Osim hotela smeštaj je moguće pronaći i u lepim privatnim kućama s najvišim komforom. Cavtat je idealno mesto za polazak na jednodnevne izlete, te možete posetiti Korčulu, Mljet, Elafite i Pelješac.

Izdvajamo iz ponude

Pogledajte apartmane u Beogradu koje smo izdvojili za vas i naći ćete neki odgovarajući za sebe. U koliko vam treba pomoć slobodno nas kontaktirajte telefonom ili e-mailom, kako je vama lakše.

Apartmani Vračar - Golsvordi. IZDAT NA GODINU
Izdvojen

Apartmani Vračar - Golsvordi. IZDAT NA GODINU

Golsvordijeva ulica, Vračar, Beograd

 • 9
 • 115m2
 • Četvorosoban
 • 12€
Stan na dan Beograd Vracar. IZDAT NA GODINU DANA
Izdvojen

Stan na dan Beograd Vracar. IZDAT NA GODINU DANA

Vukice Mitrović 38a, Čubura, Beograd

 • 4
 • 54m2
 • Dvosoban
Dvokrevetni apartman sa terasom
Izdvojen

Dvokrevetni apartman sa terasom

Vikend Naselje bb Kopaonik, 2km do staze, Vikend, Kopaonik

 • 2
 • 37m2
 • Jednosoban
 • 5€
Apartman Niš Spa Nalis
Izdvojen

Apartman Niš Spa Nalis

Obrenovićeva 59/4, Centar, Niš

 • 1
 • 35m2
 • Studio
Studio Jadran A Blok
Izdvojen

Studio Jadran A Blok

A Blok Novi Beograd, A Blok, Novi Beograd

 • 2
 • 35m2
 • Studio
 • 5€
Studio Pikadili Savada
Izdvojen

Studio Pikadili Savada

A Blok Novi Beograd, A Blok, Novi Beograd

 • 2
 • 35m2
 • Studio
 • 5€
Apartmani Knez Mihajlova
Izdvojen

Apartmani Knez Mihajlova

Knez Mihailova, Centar, Beograd

 • 4
 • 40m2
 • Jednosoban
Apartman Dorćol Beograd
Izdvojen

Apartman Dorćol Beograd

Skender Begova 3, Dorćol, Beograd

 • 6
 • 54m2
 • Dvosoban