Apartmani i smeštaj Mostar

Apartmani Mostar: Jedna od najpoželjnijih destinacija Balkana. Magazin Nacionalna geografija objavio je listu najpoželjnijih destinacija  za putovanje u 2020. godini. Kao predstavnik Balkana, među njima se našao Mostar. Šta je to što je učinilo da se ovaj grad nađe rame uz rame sa Velikim kanjonom i ostalim svetski poznatim destinacijama?

Pronađeno apartmana za Mostar: 2

Hotel Fortuna

Rade Bitange 34, Stari Grad, Mostar

60 €

Hotel Fortuna

Rade Bitange 34, Stari Grad, Mostar

60 €

UPOZNAJMO MOSTAR

Hajde da malo bolje upoznamo Mostar. Nalazi se na jugu Bosne i Hercegovine, tačnije, u centru Hercegovine. Kroz centar grada se proteže kanjon reke Neretve, pa je Mostar poznat i pod nadimkom „grad na Neretvi“.

Ima umerenu sredozemnu klimu sa blažim, ali hladnim zimama (uz malo ili nimalo snega). Sdruge strane leta su veoma vruća. Tada temperature u hladu mogu iznositi i do 45 °C. Zbog toga je Mostar bio jedan od najtoplijih gradova u bivšoj Jugoslaviji. Danas je, uz Trebinje i Neum, najtopliji grad u Bosni i Hercegovini.

Kao i svaki grad na Balkanu, istorija Mostara seže do praistorije. O tome svedoče brojna nalazišta iz neolita, bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba.

Osnivanje grada Mostara vezano je za izgradnju dve kule, odnosno utvrđenja, sredinom 15. veka, kako se pretpostavlja, u doba hercega Stefana. Utvrđenje na desnoj obali Neretve zvalo se Cimski grad, a na levoj Nebojša.

Prvi pisani trag Mostara vezan je za ove dve kule: dubrovački izveštaj od 3. aprila 1452. opisuje kako se Vladislav Hercegović pobunio protiv oca Stefana, otevši mu neke posede. U izveštaju piše: "uzeo je ... Blagaj i dva utvrđenja na mostu na Neretvi". Ime „Mostar“ prvi se put pojavljuje u turskom popisu stanovništva iz 1468—1469. Da se ono odnosi na naselje oko dve kule na Neretvi, jasno je iz jednog dokumenta sa sednice veća Dubrovačke republike 1474.

Duga istorija i ratovi koji su se dešavali na celom Balkanu tokom vekova, učinili su da u ovaj grad bude utkana istorija, koju osećate dok koračate Mostarom. Sudbine ljudi, srećne i tužne, njihove suze, krv i smeh, uvukli su se u dušu Mostara, i nemoguće je ne osetiti ih.

Zašto morate obići ovaj „kameni grad“?

Lepote! Uz reku, kao labud beo,

Leži Mostar i, pun sunca, adiđara,

Sav trepti, i stremi s kopljima munara

Kao da bi nebu poleteti hteo.

Ovo su stihovi Alekse Šantića, pesnika koji je rođen u Mostaru, gde je i proveo veći deo svog života. Njegova najpoznatija ljubavna pesma je „Emina“, koju je posvetio Mostarki Emini Sefić.

Aleksa Šantić bio je zaljubljen u nju, devojku iz ugledne porodice sa kojom nikada nije ni progovorio. Udala se za bogatog trgovca i zauvek ostala Šantićeva neprežaljena ljubav.

Malo ne posrnuh, mojega mi dina,

no meni ne dođe lijepa Emina.

Samo me je jednom pogledala mrko,

niti haje, alčak, što za njome crko'!...“ , stihovi su koje je posvetio njoj.

STARI MOST

Stari most je glavna atrakcija Mostara. Izgrađen je preko reke Neretve, između 1557. i 1566. godine. Delo je turskog arhitekte Hajrudina. Smešten je između dve kule. Na istočnoj strani je kula Tara, a na zapadnoj Halebija. U blizini se nalazi apartman i hotel Fortuna

Do mosta vodi kaldrma, zbog koje imate utisak da ste u prošlosti. Visok je 24 metra na najvišoj tački, dugačak 30, sa širinom luka od 4 metra.

Kako smatraju stručnjaci, ovaj most je najveće arhitektonsko dostignuće svog vremena. Sagrađen je po nalogu Sulejmana Veličanstvenog. Posle ratnih razaranja srušen je 1993. godine. Obnovljen i otvoren za javnost dve decenije kasnije, u junu 2014.

Prvi skok sa mosta zabeležen je 1667. godine, dok se od 1968. održava se svakog leta i formalno takmičenje. Most je 2005. godine uvršten u UNESCO kao zaštićen spomenik.

Ispred mosta se nalaze prodavnce suvenira, poslastičare i restorani, tako da ovde možete provesti prijatno popodne, uživajuži uz Neretvu.

KRIVA ĆUPRIJA

Nalazi se oko 30 metara zapadno od Starog mosta i predstavlja njegovu minijaturnu verziju. Povezuje obale Radobolje, reke koja se uliva u Neretvu. Kriva ćuprija je sagrađena 1558. godine, osam godina pre Starog mosta. Priča se da je napravljena kao uzor, odnosno probna verzija, za taj naknadni, veći građevinski poduhvat.

HAMAM MUZEJ

Tursko kupatilo, hamam, se nalazi u blizini Krive ćuprije i jedino je sačuvano trusko kupatilo u Mostaru. Svedoči o vremenu kada su na našim prostorima živeli Turci, te je odličan simbol jedne epohe. Datira iz kasnog 16. i ranog 17 veka. Ovde možete naučiti nešto više o osmanskim običajima i kulturi.

SABORNA CRKVA U MOSTARU (CRKVA SVETE TROJICE)

Najstarija je hršćanska crkva u Mostaru. Sagrađena je 1873. godine, ali je bila uništena za vreme rata, 1992. godine. Crkva se smatra jednom od najljepših pravoslavnih crkvi na Balkanu. Njena rekonstrukcija crkve započeta je 2010. godine.

 

FRANJEVAČKI SAMOSTAN

Toranj Katoličke crkve i Franjevačkog samostana dominira panoramom Mostara. Stoga je ovaj kompleks nezaobilazan kada ste u Mostaru. Poseduje biblioteku sa 50.000 starih spisa, kao i kolekciju slika italijanskih majstora iz 16. i 17. veka.

BLAGAJ

Na reci Buni nalazi se gradić Blagaj, srednjovjekovni grad Humske države. Iz nje je polovinom XV veka nastala današnja Hercegovina. Sa ruševina starog grada pruža se panorama doline Neretve.

Na desnoj obali Bune, nalazi se Tekija, kuća dreviša iz 16. veka. Odaje utisak da lebdi između stena i vode. Unutar nje se nalaze sobe za učenje i molitvu, “musafi rhana” (soba za goste, odnosno putnike u prolazu), kuhinja i hamam. Tekija je otvorena za posetioce tokom cele godine.

Specijaliteti koje morate probati u Mostaru

Čitav Balkan poznat je po dobroh hrani, a u duši Balkanaca je da ugoste svakog gosta i zna se da gost ne sme otići praznog stomaka.

 Ono što obavezno morate probati svakako jesu ćevapi. Oni se služe u somunu, obavezno uz crni luk. Kada smo već kod mesa tu je i teletina, koja se slućii kao kotlet i naravno nezaobilazno jagnjeće pečenje.

Izuzetan specijalitet je i Begova čorba, čorba od povrća i telećeg mesa. Za doručak, zna se, najbolji je burek.

Između ostalog, u Mostaru možete pojesti i vrsne riblje specijalitete. Neretva i njena jezera idelno su okruženje za uzgoj pastrmke, što uz dobru pripremu garantuje odličan ukus.

Ako želite da se zasladite tu je baklava, napravljena od slojeva testa i seckanih orašastih plodova, koji su zajedno povezani slatkim sirupom ili medom. U Bosni i Hercegovini baklava se pravi od oraha i šećernog sirupa. Među slakišima se izdvajaju i krempita i tufahije.

Izdvajamo iz ponude

Pogledajte apartmane u Beogradu koje smo izdvojili za vas i naći ćete neki odgovarajući za sebe. U koliko vam treba pomoć slobodno nas kontaktirajte telefonom ili e-mailom, kako je vama lakše.

Apartmani Vračar - Golsvordi. IZDAT NA GODINU
Izdvojen

Apartmani Vračar - Golsvordi. IZDAT NA GODINU

Golsvordijeva ulica, Vračar, Beograd

 • 9
 • 115m2
 • Četvorosoban
 • 12€
Stan na dan Beograd Vracar. IZDAT NA GODINU DANA
Izdvojen

Stan na dan Beograd Vracar. IZDAT NA GODINU DANA

Vukice Mitrović 38a, Čubura, Beograd

 • 4
 • 54m2
 • Dvosoban
Dvokrevetni apartman sa terasom
Izdvojen

Dvokrevetni apartman sa terasom

Vikend Naselje bb Kopaonik, 2km do staze, Vikend, Kopaonik

 • 2
 • 37m2
 • Jednosoban
 • 5€
Apartman Niš Spa Nalis
Izdvojen

Apartman Niš Spa Nalis

Obrenovićeva 59/4, Centar, Niš

 • 1
 • 35m2
 • Studio
Studio Jadran A Blok
Izdvojen

Studio Jadran A Blok

A Blok Novi Beograd, A Blok, Novi Beograd

 • 2
 • 35m2
 • Studio
 • 5€
Studio Pikadili Savada
Izdvojen

Studio Pikadili Savada

A Blok Novi Beograd, A Blok, Novi Beograd

 • 2
 • 35m2
 • Studio
 • 5€
Apartmani Knez Mihajlova
Izdvojen

Apartmani Knez Mihajlova

Knez Mihailova, Centar, Beograd

 • 4
 • 40m2
 • Jednosoban
Apartman Dorćol Beograd
Izdvojen

Apartman Dorćol Beograd

Skender Begova 3, Dorćol, Beograd

 • 6
 • 54m2
 • Dvosoban